PAINTBALL

 

[inapoi la paintball]

Speed-ball-ul

Evolutia recenta a paintball-ului a adus in lumina reflectoarelor paintball-ul sportiv sau "speed-ball-ul". Afla in continuare prin ce se deosebeste"speed-ball-ul" de orice alt sport pe care l-ai practicat sau l-ai urmarit cu interes.

Jocul

Jucatorii sunt impartiti in echipe egale de 3-5-7 jucatori. Fiecare echipa porneste dintr-un capat al terenului si are ca obiectiv capturarea steagului din baza adversa si aducerea lui in baza proprie. Desigur datorita dimensiunilor reduse ale terenului capturarea steagului este de cele mai multe ori dependenta de eliminarea tuturor adversarilor. Jocurile se desfasoara pe timp, 3-5-7 minute la finalul acestuia oferindu-se punctaj pentru: numarul de jucatori ramasi in teren,numarul de jucatori eliminati, ridicarea steagului si punerea steagului in propria baza, fiind domeniul cel mai dinamic din paintball. Jocul de speed-ball se desfasoara cu respectarea unui regulament foarte strict care permite atat respectarea normelor de siguranta cat si corectitudinea jucatorilor.

Jucatorii
Ca in orice sport jucatorii de "speed" sunt considerati profesionistii paintball-ului. In general acestia au propriul echipament, se organizeaza in echipe, isi stabilesc zile de antrenament si obiective pentru turneele la care participa. Exact ca in sporturile cu traditie, in "speed" exista sponsori si echipe sponsorizate. Motivatia principala a jucatorilor este senzatia unica pe care o ofera jocul rapid de speed-ball si desigur ideea de performanta care nu se regaseste la rec-ball.

Terenul de speed-ball
In general, are dimensiuni de 30x50 m, imprejmuit cu gard de plasa si de foarte multe ori cu tribune sau alte zone speciale din care se poate urmari jocul. Terenul este "amenajat" in general cu obstacole gonflabile, care permit pe de o parte mobilitate, deoarece pot fi usor stranse si mutate in alt loc, precum si schimbarea permanenta a pozitiei oferind mereu un teren nou. Datorita faptului ca obstacolele nu sunt niciodata suficiente speed-ball-ul este, dupa cum se vede din nume, un joc foarte rapid, imbinand forta fizica cu flexibilitatea si abilitatile tactice. Lipsa locurilor de ascunzatoare face ca jucatorii sa stie mereu unde se afla adversarii diferenta fiind facuta de viteza de reactie, comunicare si tactica pe moment a fiecarui sportiv.

Echipamente
Echipamentele de speed-ball sunt principala deosebire fata de celelalte tipuri de paintball. Astfel se renunta la combinezonul de camuflaj si se joaca in echipamente colorate pe care de cele mai multe ori gasim numele jucatorului si al echipei, logo-ul producatorilor de echipament si ale sponsorilor echipei. Markerele si accesoriile sunt foarte performante, permitand jucatorilor o viteza foarte mare de tragere, 20 bile/secunda (imagineaza-ti un asemenea tir) si o acuratete deosebita. Markerele sunt de cele mai multe ori electronice si permit jucatorului setari complexe, mai mult sau mai putin utile in timpul jocului. Fiind vorba despre echipamente performante si in acelasi timp sensibile, la speed-ball fiecare jucator are marker-ul propriu, fiind aproape imposibila inchirierea unui astfel de echipament la un teren de paintball.

Scenariu speed-ball
Este scenariul utilizat in toate competitiile mari din lume si se poate juca in toate tipurile de paintball. La speed-ball se joaca cu doua steaguri, cate unul in fiecare baza. Bazele sunt in capetele terenului si reprezinta punctele de start ale echipelor.

  • Timp de joc: 5 minute
  • Numar de jucatori: 3, 5, 7 sau 10
  • Numar de obstacole: 17, 21, 25

Scopul jocului este de a captura steagul advers si de a-l aduce in baza proprie inainte ca inamicii sa faca acelasi lucru sau inainte de terminarea timpului. La finalul meciului se iau puncte pentru fiecare adversar eliminat, pentru fiecare coechipier ramas in viata, pentru capturarea steagului advers si pentru asezarea steagului advers in propria baza.


Alte jocuri

Rec-ball - click pt. detalii

[inapoi la paintball]