TELEMARK

< INAPOI

Un sport uitat demult si totusi atat de popular. Asa am putea numi Telemarkul. Este vorba de un stil care si-a facut aparitia la inceputul anilor 1800, cand norvegienii in intrecerile locale, prin diferite probe, s-au folosit de acest stil.
Ca promotor, putem aminti de Sondre Norheim care a facut ca acest stil sa devina un sport, popularizandu-l. Se zice ca Telemarkul este la baza stilului de schi alpin. Telemarkul a evoluat din schiul de fond mai tarziu, acesta fiind un mod de a lua viraje prin miscari elegante cu un genunchi flexat mai tare ca celalalt, fapt permis de legaturile speciale. Aceste miscari s-au regasit in engleza sub  denumirea “free heel skiing”.
La noi in Romania, Telemarkul a fost introdus de schiorii alpini de tura, care deocamdata sunt si singuri care mai practica acest sport. In prezent organizam cursuri in zona Vartop - Arieseni ( la “Cabana Art”).
Pentru detalii sau programari daca doriti sa va initiati in tainele telemark-ului nu ezitati sa ma contactati: 

Szantovan Attila - instructor telemark
e-mail: [email protected]                
tel.: 004 0748 638 092

"Salut, ma numesc Szantovan Attila, sunt schior de 10 ani si salvator montan atestat de 9 ani. Practic telemark de 6 ani iar pana in prezent am reusit sa initiez multi doritori in acest domeniu. Sunt un impatimit al telemarkului si ca instructor doresc a impartasi si la altii ceea ce stiu, in speranta ca acest sport nu va ramane o necunoscuta la noi in tara. "

 Szantovan Attila