SNOWKAYAKINGOrganizam ture de snowkayaking la Arieseni. Pentru doritori, dar in special pentru grupuri organizate, preturile sunt rezonabile si variaza in functie de numarul de participanti si de cate coborari doreste fiecare. Momentan putem asigura transportul Oradea-Arieseni-Oradea doar pentru maxim 10 persoane plus echipament.

Pentru programari si stabilirea detaliilor, va rugam sa ne contactati telefonic sau prin e-mail, cu minim 1-2 saptamani inainte.

Radu T. si Ionut F. de la Extreme Zone Adventure au introdus in tara, acest nou sport. La Arieseni am dat startul pentru prima oara la snowkayaking, in Romania. Cum ar putea fi descris? Un generator de adrenalina situat intre sanie si bob, accesibil, dar mult mai spectaculos. De ce este extrem? Fiindca nu ai frane si nu poti opri decat jos in vale, iar directia rectilinie cu greu poate fi modificata. Pentru mentinerea directiei poti frana usor cu mainile sau padela in lateral (stanga sau dreapta dupa caz), dar asta nu te va incetini prea tare. Am incercat ambele variante de coborare: cu si fara padela. Diferente mari nu sunt, dar cand te folosesti de padela (vasla) exista riscul sa cazi pe ea si sa o rupi, cum am si patit o data. De viteza nu mai vorbesc. Cand dai de hopuri ajungi sa zbori. De oprit noi ne opream cand ne mai rasturnam sau jos in vale. Dar scopul era viteza cat mai mare si salturi pe masura. Nu iti trebuie prea multe cunostinte tehnice ca sa te dai cu caiacul pe zapada, ca si la ski sau la snowboarding, iti trebuie doar mania vitezei si spiritul de aventura. Intr-un caiac esti mai in siguranta ca pe o sanie si mai liber ca intr-un bob, dar am obtinut ceea ce urmaream, distractie la viteza mare. Surprinzator, pentru mine, caiacul "iarta" o gramada de gropi sau dambulete care in mod normal ar determina o oprire foarte brusca si foarte neplacuta, dar aproape toate obstacolele de acest gen erau transformate in trambuline mai mari sau mai mici.

Recomandam
, pentru o siguranta in plus, ca echipament: casca, ochelari de ski, manusi, etc. mai ales pentru "artificiile" cu caiacul in aer si in special pentru aterizari. Pentru o coborare mai putin extrema se poate alege o panta mai domoala unde caiacul nu accelereaza atat de puternic.

Nu recomandam
sub nici o forma coborarea pe partiile amenajate, deoarece la o viteza prea mare pierzi controlul foarte usor si ajungi un pericol pentru tine, dar mai ales pentru ceilalti oameni.

Atentie mare!
Pozitia corecta in caiac este aplecat in fata. Aceasta pozitie previne posibile socuri asupra coloanei vertebrale.
Este important sa iti alegi locul de oprire, liber fara obstacole, preferabil intr-o vale sau pe o contra-panta. Pentru a practica snowkayaking-ul in toata splendoarea lui eu va recomand sa o faceti pe zapada pufoasa sau dupa ce a nins proaspat si sa evitati gheata!