TIR CU ARCULTirul cu arcul este un sport sanatos, orientat spre tineri dar si spre cei care gandesc tinereste,care încearca sa creeze dependenta de un hobby inteligent, consolidat si elitist. Un sport care, daca n-ar fi existat din vremuri ancestrale, ar fi trebuit inventat în mare graba. 
          Ideal in cadrul activitatilor outdoor si al programelor de team building, poate fi practicat sub forma de concurs, pentru a obtine puncte in cadrul echipei sau individual, sau sub forma unei activitati de agrement pentru petrecerea timpului liber.
          Zona turistica Suncuius- Vadu Crisului va ofera cadrul natural perfect pentru a desfasura astfel de activitati inpreuna cu noi, in cadru organizat si sub directa supraveghere a instructorilor.

Scurt istoric

Cind trageti pentru prima data cu arcul, luati parte la o activitate ce dateaza de cel putin 20 de secole. Arcul cu sageti este una dintre cele mai vechi arme cunoscute in istoria omenirii. Unele izvoare istorice dateaza originea arcului la aproximativ 25 de secole inaintea epocii moderne.
Picturile rupestre din Epoca de Piatra ilustreaza vanatori cu arcuri si sageti. Arcul cu sageti este de asemenea reprezentat in desene rupestre dintr-o pestera din localitatea spaniola Valltorta Gorge. Arcul cu sageti a fost in trecut indispensabil supravietuirii. Vanatoarea cu arcul era mult mai sigura decat alte metode, deoarece prada putea fi doborata de la distanta.In razboaiele din antichitate, arcasii erau soldati importanti in armatele din Egipt, Persia, Roma, China si din alte civilizatii. Imperiile s-au ridicat si au apus prin folosirea arcului cu sageti ca arma.

Tirul cu arcul a devenit disciplina sportiva olimpica la Olimpiada de la Paris, din 1900.
Practicantii din ziua de azi ai acestui sport pot trage cu mai mare acuratete, folosind echipament modern, realizat din materiale noi, precum fibra de carbon, ce a condus la construirea de sageti mult mai usoare si mai rapide si de arcuri mult mai performante.Exista mai multe forme de tir cu arcul care va pot interesa.


Varsta: Nu exista o limita superioara de varsta pentru tirul cu arcul - unii oameni continua sa traga pana la 80 de ani.Nu exista o varsta limita nici inferioara, dar multi antrenori au constatat ca varsta sensibila este sub 10 ani. Copiii mai mici de 10 ani se lupta uneori fizic sa cotroleze arcul, iar cei sub sapte ani nu inteleg adesea instructiunile de siguranta.

 

AVERTISMENT
A NU SE LASA LA INDEMANA COPIILOR!
A SE FOLOSI DOAR SUB SUPRAVEGHEREA ADULTILOR!
Arcul si sagetile din acest set sunt pe masura. Nu folositi alte tipuri de sageti cu arcul!

Arcurile si sagetile nu sunt jucarii ! Masurile de siguranta trebuie luate în considerare la fel ca în cazul tirului cu pusca, darts-ului sau altui sport ce implica proiectile de orice tip. Utilizatorul TREBUIE sa citeasca, sa inteleaga si sa urmeze aceste indrumari:

 • - Nu uitati ca un arc armat este o arma fatala !
 • - Nu va aratati abilitatile folosind o tinta umana si nu permiteti nimanui sa va foloseasca drept tinta !
 • - Asigurati-va ca nu se afla nimeni in fata sau lateralul arcasului in timp ce arcul este armat sau se trage ! Verificati ca toata lumea sa stea in spatele arcasului.
 • - Trageti doar la tinta. Primele trageri trebuie sa fie la dintante mici fata de tinta, pana ce arcasul se simte confortabil sa traga cu arcul.
 • - Nu folositi niciodata sageti prea scurte !
 • - Inlocuiti coarda arcului atunci cand ea s-a tocit.
 • - Armati corespunzator arcul !
 • - Folositi protectiile pentru degete si brat !
 • - Nu folositi niciodata o tinta care nu poate opri sageata !
 • - Alegeti intotdeauna un perete care sa opreasca sageata in spatele tintei. Asigurati-va ca zona din spatele tintei este libera si ca nu exista aici obiecte ce pot genera reculul sagetilor. Tinta este conceputa pentru a avea baza stabila pe pamant sau aproape de pamant, astfel incat sageata sa nu fie trasa in sus.
 • - Nu permiteti nimanui sa culeaga sagetile pana ce nu au fost trase TOATE sagetile !
 • - Nu uitati, priviti atent inainte de a trage ! Verificati periodic arcul si sagetile pentru imperfectiuni de genul fisurilor, rupturilor sau aschiilor.

Instructor tir cu arcul, Presedinte REDPOINT Archery Club Oradea:, Mircea Stroe