RAURI


Baza de date cu rauri navigabile:

Crisul Pietros
Crisul Repede

Olt
Jiu
Lapus


Raul Jiu

Traversand Carpatii prin defileul de la Livezeni la Bumbesti, de la nord la sud, Jiul se formeaza din unirea, la Livezeni, in Depresiunea Petrosani, a Jiului de Vest numit si Jiul Romanesc (izvoraste din Muntii Retezat) cu Jiul de Est sau Jiul Transilvan (cu izvoarele intre Muntii Sureanu si Parang). De la Livezeni la Bumbesti, Jiul formeaza un impresionant defileu intre muntii Valcanului si Parangului, prin care trece calea ferata (ce a fost construita de brigazile de tineret prin munca patriotica in anii 1947-1948) si soseaua ce leaga Oltenia de Depresiunea Petrosani si mai departe de Tara Hategului. In Depresiunea subcarpatica Targu Jiu, primeste mai multi afluenti, pe dreapta, ca Susita, Jales, Bistrita si Tismana, toate drenand versantii sudici ai Valcanului, formand chei in calcare, fiind alimentate de ape carstice subterane.
Regimul de scurgere al Jiului este caracterizat prin ape mari primavara si la inceputul verii, cand au loc frecvent viituri, alimentate din topirea zapezilor si din ploi bogate, uneori cu caracter torential.

Accesul spre capătul din amonte: din Petroşani (jud.Hunedoara), pe DN 66( E79), imediat dupa ieşirea din oraş, spre Tg. Jiu
Capatul din amonte - Petrosani, iesirea spre Tg. Jiu, Alt. 600m
Capătul din aval - Bumbesti-Jiu, Alt. 335m
Distanţa de parcurs pe apă: 30 km
Timp estimativ de parcurs: 4 - 4.5 ore
Perioadele în care cursul este navigabil:
- Perioada optimă: Aprilie – Iunie
- În cursul anului : Accesibil, de evitat iarna şi în perioade de seceta
Abordabil cu ambarcaţiuni de tipul: kayak, canoe, raft.
Grad de dificultate:- WW II, WW III Alternativ, pe tot cursul
- WW IV in cateva repezisuri; alternativ pe tot cursul la viituri
Posibilităţi cazare: camping; căsuţe; cabane; pensiuni private, vezi www.antrec.ro.

Defileul Jiului intre Livezeni si Bumbesti Jiu este cu siguranta unul dintre cele mai rapide si tehnice circuite de rafting din Romania. Gradul sau este dificil de stabilit avind in vedere ca prezinta fluctuatii ale nivelului de circa 3-4 metri intre cota maxima la viitura si cota minima din sezonul secetos. Schimbari bruste de directie, ruperi de nivel de 1-3 metri, pereti impunatori, virtejuri, valuri de 1-2 metri fac ca acest traseu sa fie deosebit de atractiv.