RAURI


Baza de date cu rauri navigabile:

Crisul Pietros
Crisul Repede

Olt
Jiu
Lapus

Lapus

Strabate Rezervaţia naturala (de 25 ha) “Cheile Lapusului ”. Incepe din localitatea Razoare, are o lungime de 36 km si se termina la podul dintre localitatile Remecioara si Remetea Chioarului. Zona este deosebit de curata asa ca va rugam sa o pastrati macar la fel cum ati gasit-o. Este foarte salbatica, greu accesibila si lipsita de semnal pt telefoane.
Cheile Lapusului ofera multiple posibilitati de petrecere a timpului liber de la campare si pescuit sportiv la posibilitatea practicarii de sporturi extreme:
- rafting: in special primavara la topirea zapezilor sau dupa ploi abundente,
- kayaking: se poate practica pe tot parcursul anului daca nu este foarte secetos,
- hidrospeed: se poate practica pe tot parcursul anului dar numai pe anumite sectiuni.
Pentru cei ce se incumeta sa viziteze defileul, putem oferi cateva informatii, recomandari si vom numerota puntele mai importante ale defileului.
Intrarea in defileu (pct. nr.1) se poate face din localitatea Razoare dar si din urmatoarele 2 puncte intermediare ale defileului unde aveti acces cu masina:
- vadul dintre loc. Vima Mica si Dealul Corbului (pct. nr.2),
- podul dintre loc. Salnita si Aspra (pct. nr.3).
Odata intrati in defileu (presupunem ca plecati din pct. nr. 1) exista doar 3 iesiri din el plus punctul terminus. Acestea sunt:
a) pct. nr.2,
b) pct. nr.3,
c) podul suspendat (pct. nr.4) din dreptul loc. Buteasa Rau: aici nu aveti acces cu masina si aveti 1 sau 1,5 km de mers pe jos pana la drum, urmand o carare destul de lata, de la punte in partea stanga a raului.
In caz ca este nevoie de interventie in partea finala a defileului se poate incerca patrunderea in defileu pe la Cetatea Chioarului (f. dificil din cauza peretilor inalti si abrupti cu drum rau de acces, pct. nr.5) si pe un afluent de dreapta al Lapusului ce intersecteaza drumul dintre loc. Coas si Intrerauri (pct. nr.6). In schimb nu poti iesi pe aici decat foarte greu, deoarece ar trebui sa urci panta versantului (pct. nr.5) sau in amonte (pct. nr. 6, drumul pana la rau este cam spart si mai mult pentru masini 4X4).
Defileul se termina la podul dintre localitatile Remecioara si Remetea Chioarului (pct. nr.7), unde aveti acces auto pt. recuperarea oamenilor si a materialelor.
Alegetiva traseul ( punctul de intrare si pct. de iesire din defileu) in functie de urmatorii factori:
- nivelul apei: pe apa mare parcurgi in 1 ora cat pe apa mica in 3ore,
- ambarcatiuni: cu caiacul te deplasezi mai repede decat cu raft-ul dar riscul de accidente este mai mare, pt. hidrospeed ai nevoie de trasee scurte cu repezisuri.
- experienta ghizilor: este vitala in caz de criza/accident.
- experienta si pregatirea echipajului: influenteaza viteza si modul de deplasare.
- timp (ora de pornire): pt a nu te prinde noaptea in defileu nepregatit.
- inzestrarea materiala: echipament specific sportului practicat (neoprene, casti, veste de rafting, geci impermeabile, etc.), echip. de salvare/recuperare, trusa de prim ajutor, lanterne, statii de emisie-receptie compatibile cu fregventele serv. salvamont, etc.
Anuntativa prezenta in zona la Salvamont Maramures si ISU Maramures, mentionand ce doriti sa faceti, cand, cati, etc.
Inainte de a merge cu turisti faceti recunoasterea traseului cu ambarcatiuni usoare gen kayak sau trekk. Luati o harta detaliata cu Dvs. si/sau un GPS.
Daca faceti un traseu mai lung luati mancare si alimente energizante cu voi. Apa potabila gasiti pe traseu, sunt 4 izvoare care se varsa in Lapus intre pct.2 si 4.
Cu cat sunteti mai pregatiti scade riscul de accidente si creste distractia.
Va doresc adrenalina la maxim!
Radu Tanase - Manager activitati sportive (EZA)