RAURI


Baza de date cu rauri navigabile:

Crisul Pietros
Crisul Repede

Olt
Jiu
Lapus

Raul Olt

Raul Olt este foarte lung si are multe sectoare navigabile. Referitor la portiunile recomandate pentru rafting, una dintre ele este cea cuprinsa intre Tusnadul Nou in amonte si aval de cariera Bixad, traseu lung de peste 20km. Aici Oltul trece prin frumoasa zona montana Baile Tusnad si prin apropierea Lacului Sf. Ana.

Prima parte a traseului intre  Tusnadul Nou si Baile Tusnad este foarte lenta si monotona, malurile fiind pline de crengi, tufisuri si salcii. In continuare urmeaza multe repezisuri iar peisajul se schimba devenind mai frumos. Atentie la podul suspendat care fiind foarte lasat in jos pe cabluri in partea de misloc, poti sa treci pe sub el doar pe la capete. Eu va recomand partea stanga. Pe parcurs mai trecem pe sub 2 poduri rutiere si unul feroviar.Repezisurile sunt intrerupte de un baraj, dar prin care se poate trece fara mari dificultati dar cu foarte multa atentie. Nu este recomandat pentru cei emotivi. Urmeaza  dupa circa 15 km(calculati de la plecare) un pod prabusit pe sub care nu se poate trece si este necesara ocolirea lui pe mal. Dupa podul prabusit la circa 1 km este un alt sector mai dificil. Aici Oltul creaza o serie de insulite acoperite de vegetatie, unde poti pierde curentul principal care se ramifica in mai multe brate, unele colmatate sau care se ingusteaza nefiind navigabile, dar te simti ca un explorator in jungla. In general drumul national urmeaza cursul Oltului, fiind relativ usor accesul cu masina spre maluri pentru recuperarea echipajelor. Este necesara verificarea cursului in prealabil, mai ales la baraj.

Pentru practicarea rafting-ului de placere sau cu turisti va recomand portiunea cuprinsa intre primul pod rutier din Baile Tusnad in amonte si podul prabusit in aval.

Lungimea: 10-12km

Grad de dificultate:WW2-in general, WW3 pe anumite portiuni cu repezisuri, WW4 la viituri.